eiduladha ~ 1

bismillahirahmanirrahim
assalamualaikum w.b.t.

alhamdulillah , sudah tiba hari raya eiduladha dan kini penulis sudah kembali semula ke kediaman asal yang dirindui bersam ahli bait yang disayangi semuanya.Menyabut raya pertama di hayyu Asyir bersama sahabat-sahabat tercinta serta menunaikan ibadah solat sunat  hari raya eiduladha dan bertakbir dengan sangat meriah di suq sayarat yang terletak selepas pada bawwabah thalithah.Alhamdulillah.

seharian berpenat lelah memotong daging korban sahabat-sahabat dan pengalaman pertama melapah daging di sini membuatkan penulis berasa sangat puas meraikan eiduladha pada kali ini.Ditambah lagi penulis dapat bertemu dengan ramai teman-teman daripada pelbagai univeristi sama ada dalam kalangan pelajar perubatan mahupun pelajar agama.InsyaAllah ukhuwah itu tidak mengenal sesiapa.

InsyaAllah , beberapa hari yang mendatang ini sudah penuh dengan pelbagai aktiviti bermula esok sehinggalah ke hari akhir cuti.Sedikit kesedihan kerana tidakj berjaya menghubungi keluarga di malaysia lantaran masalah internet mahupun masalah earphone yang tidak berjaya dikesan .Juga peluang untuk bertemu sepupu tersayang daripada alex yang datang ke cairo ini masih belum ada.Bila di di hayyu sabi' penulis berada di hayyu asyir....bila penulis di hayyu sabie' dia menginap di fustat.Hadeihh

apapun alhamdulillah.Need to recover from this enormous fatigue for next big days insyaAllah. Selamat menikmati gambar di bawah ini


solat raya dan bertakbir di suq sayarat
tak tergambar betapa ramainya yang bersolat di sini
nampak tak stokin penulis yang berwarna-warni tuh :D



syafie dan taufiq
bertemu mereka di komples rumah anak negeri hayyu asyir
inilah kawasan sekitar suq sayarat
nampak tak dibelakang tu penuh dengan manusia



pengalaman pertama menyertai sesi penyembelihan
meskipun hanya seekor kambing yang boleh dipikul
bukan senang nak pegang haiwan ciptaan Allah ni
siapakah empunya korban ini ...cuba teka?



macam kelakar pun ada
bila seorang yang tak profesional buat kerja
hadeihhh
bahagian mana yang sedang dilapah tu ya


sesi ni memang best
meskipun juga tak profesional dalam menyiang daging
tetapi 'asal jadi kecik je sudah' berjaya dipatuhi
hihi
alhamdulillah


apakah ini?
orbit kambing kah?
hihi
sambil menyiang pun boleh lagi menyegarkan ilmu pengetahuan
kejap2 dengar
'ini psoas major eh?'
'ini soleus eh?'
ilmu Allah kan ada di mana-mana



ust jalaluddin hamdan bersama yang tak dikenali
sedih kerana last minute telah men'jam'kan komputer di rumah itu
gara-gara mahu mentransfer gambar
alhamdulillah last minute juga ia telah sihat kembali
'maalish kathiran jiddan aawi ust jalal'
:D

maaf gambar sewaktu menikmati juadah garapan Ust Karimullah dan Dr haziq tidak berjaya dikesan  serta maaf gambar bersalam-salaman juga tiada kerana ketiadaan kamera ketika itu..apa-apapun marilah sama-sama kita mengambil ibrah daripada peristiwa korban ini , semoga kita tergolong dalam kalangan hamb-hambanya yang beriman dan mendapat keberuntungan insyaAllah

salam eiduladha
diari eiduladha 1


wallaua'lam

5 comments:

Walker said...

seronok plk anum semua beraya kat sana...

sedih ana disni.. x dpat join ...

sirulasrar88 said...

Salam..
saeed..kaifahal?? abg pun tak dpt beraya haji kat umah tahun ni...isk100x...sedih2...abg raya kat ukm jer...sebab abg tgh wat projek utk student pekak ngan lecturer skang ni...jd, dier bg cuti rayer 1 hari jer...esok dah kene sambung kerja balik...tapi kat cni pun, raya ngan Cosmate jer...semalam abg masak nasi impit, rendang ayam, kuah kacang n soto(sup ayam jer)...huhu..yakin jer abg awak sorang ni...alhamdulillah, sumer jadi...rendang jer kurang santan...kalu boleh abg nak bgkskan bg sumer ahli family kiter rase...tapi nak wat macam mana, bajet cket..jd masak cket jer la...nnt awak balik, abg masak utk awak yer...huhu

Miss u soo much...

Salam IdulAdha for my beloved brother (yang jauh mata, diket di hati)....

Doakan abg habiskan my final semester with flying colours yer...

Awak pun, pastikan MUMTAZ lagi yer this semester...

Salam Alaik...

Salman_azmiN said...

selamat hari raya aidil adha juga....

saza s said...

kepada walker

alhamdulillah , seronok lagi klu anta dapat join ..tapi... di mana-manapun raya tetap raya

salam eiduladha

kepada salman_azmin

salam eiduladha juga
di uia atau dah di ktd?

saza s said...

kepada sirulasrar_88

gomenasai abngku sayang ...saeed pun lagilah tak dapat balik beraya , padanlah abi ngan ummi cakap tak ramai balik thn nih

hadiehh ingat ke sorg je yang duduk jauh , macam ramai plak yang duduk jauh :D

tak masak apepun , banyaknye makan yang orang lain masak je...

selamat ari raya bang , maaf zahir dan batin

About Me

My photo
19 year old guy moderately looking person friendly and moderate nice,talkative and like to laugh always.Is very pleased with everyone who wants to talk and to make friends with him.Quite naughty but polite,shy but cheerful.May Allah bless anyone visiting this page.InsyaAllah

jom emel saya !

initial ME 2

initial ME 2
patah tumbuh hilang berganti..thanks Allah to Cik Ha n Family
pingbox-

Bersama - Devotees
Dapatkan CuteComment di SahabatMusleem.blogspot

Visit Pewaris.Net
SahabatMusleemSahabatMusleem

ritma Ilahi

palestin dan Kita

blogger united

jom undi

Pewaris.Net's Top Blogs

komuniti PERUBATAN

kau di dalam bayanganku

aku tersenyum dalam gembiramu
kau menangis di celah kedukaanku
kala ku bermimpi di siang hari
kau hadir bila malam meniti
kita menyanyi di setiap langkah kaki
kita menyanyi pada baris alunan nurani

tapi aku tidak nampak
pada tanganmu yang bergerak
aku tidak lihat
pada senyumanmu yang tersurat
aku tidak merasa
pada jiwamu yang selalu bersama

hingga kini
aku karam dalam lautan emosiku
terpukul dengan gelombang melankoliku
di tengah arus tsunami hati
yang bergelojak tinggi
yang ku nanti kapal menyelamat
hanya aral harapan yang berselirat

ku ingin kau disampingku selalu
ku mahu mimpi kau dan aku bersatu
tapi mana mungkin impian terlaksana
belum pasti harapan menjadi nyata
bisakah gagak dan merpati
terbang sebelah menyebelah
tak mungkin berdiri sama tinggi
duduk pula sama rendah

namun hatimu bukan palsu
dan jiwaku bukan boneka baldu
disaat aku terus mimpikanmu
akan ku terus mencintaimu
akan ku selalu merinduimu
akan ku sentiasa menyayangimu
meskipun sejak dari mula ku tahu
kau hanya di dalam bayanganku

My Blog List

twittering

Followers