kita di mataNYA

bismillahirahmanirrahim
assalamualaikum w.b.t.

salam Jumaat dan Kahfi buat semuanya
semoga kita berada dalam perlindungan Allah sentiasa.

hari ini hari jumaat , satu-satunya hari cuti bagi pelajar-pelajar Universiti Azhar (tibb) , kuliah banat penulis tidak tahu , asif sekali ya.Hari ini juga merupakan hari pembuang undi bagi PERUBATAN Pusat yang insyaAllah bakal dipecahkan kepada cawangan Kaherah, pusat dll. >_< .Jadi selamat mengundi kepada semua Ahli PERUBATAN. Sebagaimana sabda Rasulullah dalam memilih calon isteri "pilihlah berdasarkan 4 perkara , rupanya,hartanya, keturunannya dan agamanya.Maka beruntunglah sesiapa yang memilih agamanya" ... buatlah pilihan anda , tepuk dada tanya iman !


nampak banyak tak sawang-sawang di laman sesawang ni.Dahla namanya pun sesawang kan . hihi . kesibukankah yang menyebabkan ia berdebu dan jarang sekali dibersihkan atau memang penulis malas dan sebagainya sebagaimana malasnya masyarakat arab untuk bangun awal pagi dll? hihi , kesibukan sekarang bukan lagi satu pilihan tetapi satu kewajipan.Sibuk mencari tuhan , sibuk berjuang ... andai kita tidak sibukka diri kita dengan kebaikan , nesacaya kita akan disibukkan dengan kebatilan.

kita memang tahu bahawa Allah maha melihat , maha mengetahui dan sebagainya namun bagaimana penghayatan kita dalam mengaplikasikan benda itu.Sekiranya kita tahu , sudah pasti kita akan sedar dan faham bahawa bukan hanya gerak-geri kita yang zahir ini bahkan hingga ke setiap degupan jantung kita , setiap error dalam pergerakan darah ke setiap organ tubuh , Allah ketahui.bagaimana kepekatan oksigen seimbang atau tak dibekalkan kepada otak dan tisu badan , semuanya Allah tahu.

Kita selama ini adakah benar-benar ingat dan meyakini bahawa Allah ada di mana-mana sahaja bahkan ditempat yang paling susah untuk dijumpaipun Allah tahu.Milik Allah lah kerajaan langit dan bumi yang penbuh kerahsiaan ini.Sekiranya kita mengatur langkah kehidupan tanpa neraca pemikiran yang seimbang dan wajar maka, apakah kita menolak kewujudan Allah sebagai pemerhati dan pengawasi? Sekirana kita tidak tahu dan tidak mahu , maka siapakah kita untuk menidakkan segala nikmat dan kurniaan yang Allah berikan kepada kita?

bersembunyilah di mana sahaja , di rimba raya mahupun gurun sahara.berlarilah hingga ke langit tinggi mahupun syurgaloka.Allah pasti menjejaki kita di mana sahaja bahkan seala gerak-geri kita ada di dalam pengetahuan Allah s.w.t.Sekiranya kita hadamkan perkara itu , maka akan terbaatslah segala pergerakan kita. Nak buat jahat sikit tak boleh sebab Allah ada memerhatikan.Nak buat dosa sikit tak boleh sebab Allah ada memberikan pengadilan.Ingat , di mana bumi dipijak disitulah kekuasaan Allah kita junjung.

dan sebenarnya kita di mataNYA , tuhan KITA adalah sangat kecil dan lemah."sekiranya dunia itu bernilai sebesar sayap nyamuk , maka aku takkan memberikan kepada orang kafir itu walau setitik air".Sedangkan dunia pun lebih rendah nilainya daripada sayap nyamuk ,apakah nilai kita sebagai penghuni dunia yang kecil ini di mata Allah?

sedarlah , seangkuh dan sehebat manapun kita, kesejadah jua kita sujud.Seindah dan semahal mana pakaian kita , secarik kain dan secebis kapas juga yang akan membaluti kita.Seindah dan sebesar manapun rumah kita , dikubur sempit dan gelita juga menjadi kediaman kita.Seramai mana pun kawan dan sebanyak mana pun duit kita , kita akan keseorangan jua.Secantik manapun rupa kita, tulang putih itu sahaja yang akan tinggal nanti. "Sesungguhnya Allah tidak melihat rupamu atau hartamu tetapi Allah melihat hatimu dan amalmu"

"sesungguhnya orang yang mulia disisi Allah adalah orang yangpaling  bertaqwa di antara kamu "
wallahua'lam

NB
-kepada semua ahli PERUBATAN , selamat mengundi!
-kepada penulis , jangan lupa berikan hak kepada BLOG anda ya
-kerja-kerja masih berlambak, jangan tenggelam dengan kesibukan anda !
-kak su , PMRmu gimana?

0 comments:

About Me

My photo
19 year old guy moderately looking person friendly and moderate nice,talkative and like to laugh always.Is very pleased with everyone who wants to talk and to make friends with him.Quite naughty but polite,shy but cheerful.May Allah bless anyone visiting this page.InsyaAllah

jom emel saya !

initial ME 2

initial ME 2
patah tumbuh hilang berganti..thanks Allah to Cik Ha n Family
pingbox-

Bersama - Devotees
Dapatkan CuteComment di SahabatMusleem.blogspot

Visit Pewaris.Net
SahabatMusleemSahabatMusleem

ritma Ilahi

palestin dan Kita

blogger united

jom undi

Pewaris.Net's Top Blogs

komuniti PERUBATAN

kau di dalam bayanganku

aku tersenyum dalam gembiramu
kau menangis di celah kedukaanku
kala ku bermimpi di siang hari
kau hadir bila malam meniti
kita menyanyi di setiap langkah kaki
kita menyanyi pada baris alunan nurani

tapi aku tidak nampak
pada tanganmu yang bergerak
aku tidak lihat
pada senyumanmu yang tersurat
aku tidak merasa
pada jiwamu yang selalu bersama

hingga kini
aku karam dalam lautan emosiku
terpukul dengan gelombang melankoliku
di tengah arus tsunami hati
yang bergelojak tinggi
yang ku nanti kapal menyelamat
hanya aral harapan yang berselirat

ku ingin kau disampingku selalu
ku mahu mimpi kau dan aku bersatu
tapi mana mungkin impian terlaksana
belum pasti harapan menjadi nyata
bisakah gagak dan merpati
terbang sebelah menyebelah
tak mungkin berdiri sama tinggi
duduk pula sama rendah

namun hatimu bukan palsu
dan jiwaku bukan boneka baldu
disaat aku terus mimpikanmu
akan ku terus mencintaimu
akan ku selalu merinduimu
akan ku sentiasa menyayangimu
meskipun sejak dari mula ku tahu
kau hanya di dalam bayanganku

My Blog List

twittering

Followers