MIHAS 2009What is MIHAS?
MIHAS is an annual trade fair designed to bring together the world's goods, products and services that are halal-compliant. The fair is usually held in the 2nd quarter of the year in Kuala Lumpur, Malaysia.
MIHAS is hosted by the Ministry of International Trade and Industry (MITI), and organised by the Malaysia External Trade Development Corporation (MATRADE), and jointly organised with the Ministry of Entrepreneur and Cooperative Development (MECD) and the Islamic Dakwah Foundation Malaysia (YADIM).

hari kedua di perantauan....abang Syahidan membawa kami mengikuti MIHAS di Matrade di Selangor.Kamo ke sana agak lewat kerana sekitar pukul tiga baru kami tiba.Mulanya ana agak malas untuk ke sana namun mungkin kerana dapat berjalan2..paksakan juga diri ini....ho... besarnya tempat dia...sungguh besar...
seperti kebanyakkan pameran makanan dan produk halal..sudah pastinya khemah yang sungguh gergasi berwarna putih berhall2 di penuhi dengan ratusan atau mungkin ribuan booth2 yang menjanjikan pelbagai produk makanan,barangan dan sebagainya..
antaranya ialaha makanan segera,lauk-pauk,kismis,roti,manisan,air minuman dan sebagainya.
antara boothnya ialah KFC,Ayamas dan macam-macam lagi (ana tak berapa ingat jenama makanan ini). Namun hati ini terdetik...mungkin ini adalah salah satu wasilah untuk mempromosikan barangan yang menyumbang kepada Israel..apa tidaknya antara booth yang terbesar ialah KFC, Nestle ,Milo dan sebagainya... label halal sahaja tidak cukup kuat untuk menampilkan barangan yang menyokong Islam sekaligus membantutkan usaha Israel melancarkan gerakan peperangan keatas Palestin
Sekarang kita dapat lihat bahawa gerakan boikot barangan Israel terutamanya KFC,Pizza Hut,Mc Donald dan sebagainya semakin pudar.Faktor utamanya adalah tiadanya kesedaran. .Memboikot mungkin kerana ikutan suasana mahupun keinsafan yang tidak kekal lama. Apabalia usaha yang dibuat oleh pihak musuh seperti... mempelbagaikan jenis iklan dan promosi..menawarkan penurunan harga dan sebagainya... masyarakat menjadi tertarik dan mereka akhirnya kalah pada godaan nafsu dan Syaitan.
sebenarnya Allah telah menunjukkan jalan yang mudah kepada kita terutamanya dalam hal pemakanan dan pemilihan makanan ,kita disediakan dengan pelbagai barangan HPA,halagel dan sebagainya.Mungkin inilah jihad kecil kita dalam membanteras keganasan Yahudi ke atas saudara seislam kita di Palestin.......
p/s- detik yang paling menyeronokkan adalah ana berjaya juga makan pelbagai jenis sample food yag disediakan.... teringat kebab resepi timur tengah yang dicuba di sana... dapat bersalaman dengan personaliti Astro Oasis .... Ahmad Nabil yang juga merupakan bintang Far East.
detik yang paling menyedihkan adalah terpaksa pulang awal kerana terpaksa menghantar Munaim ke tempat kerja tanpa sempat menjelajah ke semua booth dan tempat di sana... nak nangis rasanya!!!!!

0 comments:

About Me

My photo
19 year old guy moderately looking person friendly and moderate nice,talkative and like to laugh always.Is very pleased with everyone who wants to talk and to make friends with him.Quite naughty but polite,shy but cheerful.May Allah bless anyone visiting this page.InsyaAllah

jom emel saya !

initial ME 2

initial ME 2
patah tumbuh hilang berganti..thanks Allah to Cik Ha n Family
pingbox-

Bersama - Devotees
Dapatkan CuteComment di SahabatMusleem.blogspot

Visit Pewaris.Net
SahabatMusleemSahabatMusleem

ritma Ilahi

palestin dan Kita

blogger united

jom undi

Pewaris.Net's Top Blogs

komuniti PERUBATAN

kau di dalam bayanganku

aku tersenyum dalam gembiramu
kau menangis di celah kedukaanku
kala ku bermimpi di siang hari
kau hadir bila malam meniti
kita menyanyi di setiap langkah kaki
kita menyanyi pada baris alunan nurani

tapi aku tidak nampak
pada tanganmu yang bergerak
aku tidak lihat
pada senyumanmu yang tersurat
aku tidak merasa
pada jiwamu yang selalu bersama

hingga kini
aku karam dalam lautan emosiku
terpukul dengan gelombang melankoliku
di tengah arus tsunami hati
yang bergelojak tinggi
yang ku nanti kapal menyelamat
hanya aral harapan yang berselirat

ku ingin kau disampingku selalu
ku mahu mimpi kau dan aku bersatu
tapi mana mungkin impian terlaksana
belum pasti harapan menjadi nyata
bisakah gagak dan merpati
terbang sebelah menyebelah
tak mungkin berdiri sama tinggi
duduk pula sama rendah

namun hatimu bukan palsu
dan jiwaku bukan boneka baldu
disaat aku terus mimpikanmu
akan ku terus mencintaimu
akan ku selalu merinduimu
akan ku sentiasa menyayangimu
meskipun sejak dari mula ku tahu
kau hanya di dalam bayanganku

My Blog List

twittering

Followers