-tentang trial SMU dan PMRU-

assalamualaikum w.b.t.

semoga Allah selalu mengawasi hati dan gerak langkah kita setiap masa dan berdoalah agar kita tergolong dalam kalangan hamba-hambanya yang mendapat hidayah dan petunjuknya....

firman Allah yang mana mafhumnya "teman-teman akrab pada hari itu sebahagiannya menjadi musuh kepada sebahagian yang lain kecuali orang-orang yang bertaqwa"

semalam ana telah ke SMAKL untuk mengambil gambar adik-adik yang sedang menempuh peperiksaan percubaan PMRU dan SMU yang diadakan serentak.... at first ana malas hendak pergi sebab ia akan screwed up all of my daily schedule tetapi ada sesuatu yang ana miss menyebabkan ana gagahkan juga diri ini untuk kesana....

SMAKL yang dirindui

sesampainya ana di SMAKL ana disambut oleh Ustaz Ibrahim, mantan mudir SMAKL. Kami keluar minum-minum sedekit dan beliau ada sedikit sebanyak bercerita tentang real-life keadaan di Mesir... insyaAllah ustaz, doakan ana

pejabat yang baru dialihkan sesi 2009

setibanya ana kembali di SMAKL, memandangkan peperiksaan sudah pun berjalan, ana naik ke Pejabat bagi bertemu mak cik Maznah selaku kerani tetap di SMAKL yang sudah ana anggap sebagai keluarga ana sendiri...... rindu untuk bertemu dengan ahli keluarga pejabat SMAKL yang terdiri daripada Ustaz Rohmat, Ustaz Amali,Cg Salimah dan Mak cik Maznah sendiri yang telah dibantu oleh Kak Ramlah.Datang mencari teman untuk diajak ke program Perantau bersama-sama ana.... teringat zaman muda-muda ana dan generasi ana mentadbir SMAKL.. masuk ke pejabat adalah rutin harian ana selaku penyelia bacaan Quran dan doa.. even though the post is not official actually but somebody has to take it.....

speaker and the pa system ....my best working partner

selepas itu ana terus sahaja pergi ke kelas-kelas yang sedang diadakan peperiksaan di dalamnya . 2 Bukhari dan Muslim , 4 Syafie dan Maliki.... gambatte kudasai adik-adik . Innallah Maana.

adik-adik putera TRIAL PMRU

adik-adik puteri TRIAL PMRU

adik-adik 4 SYafie TRIAL SMU

adik-adik 4 Maliki TRIAL SMU

mengenang kembali zaman ana mengambil SMU dan PMRU.. trial PMRU ana jauh lebih baik berbanding result sebenar.. memperoleh 10 A untuk trial tetapi hanya mendapat 8 A sahaja ketika sebenar merupakan satu tamparan hebat buat ana.... ditambah pula dengan kegagalan ketika PMR yang hanya mampu meraih 8 A membuatkan ana bertambah rendah diri dan kecewa..... mungkin itulah balasan kepada ana yang sangat koya-koya ketika kedua-dua peperiksaan ini....... tetapi Alhamdulillah.. naik ke tingkatan 4 dengan baju biru membuatkan ana kembali yakin.. sepanjang 2 tahun di tingkatan menengah atas...ana berjaya memastikan tempat pertama dalam setiap kali peperiksaan tidak jatuh ke tangan siapa-siapa pun ... alhamdulillah ketika trial SMU ana telah mendapat 9 A dan ketika exam sebenar ana telah berjaya mendapat 10 A.biarpun gagal mendapat straight 1 A tetapi alhamdulillah....

teringat kembali celoteh salah seorang cikgu di tingakatan 5... mengatakan generasi ana merupakan generasi yang malas dan beberapa perkataan yang tidak enak didengar.. the truth is i do not deny those things..in fact i do agree with them.. but somehow, most people do not understand the way people like us flow... ana tak salahkan mereka cuma manusia berjiwa lemah seperti ana seringkali meletup dengan kata-kata mereka.... ana takut untuk menghadapi keputusan SPM kerana bimbang my batch screw it up.. unfortunately it does happened..... menjadi generasi dengan keputusan yang teruk... ana kembali muhasabah.... life is searching for mardhotillah, seek HIM as HE sees you... to get the best must strive the best... no compliment for those who despair in obtaining Allah's love.

hehe.. memori lalu...let bygone be bygone... back to the real life... ana tidak mahu adik-adik ana mencontohi abang-abang mereka terutamanya yang sangat teruk dan #$%$##$%$ ini dan ana sentiasa mendoakan mereka agar bukan setakat menjadi doktor , engineer , arkitek, dan sebagainya tetapi membawa risalah islam itu bersama-sama.....

menjenguk ke dapur merupakan rutin wajib ana setiap pagi , tengahri dan petang di SMAKL kecuali ketika hari puasa sunat... alhamdulillah keluarga tukang masak sihat semuanya...rindu kepada MOK yangmerupakan tukang masak paling lama bersama SMAKL... kenangan indah takkan lupa......


MOK dan mok de


seronok menyaksikan adik-adik makan bersama-sama dan mengambil makanan dengan mesra dan teratur sekali.. teringat zaman ketika kena bertugas meletakkan makanan, membahagikan makana puasa, menjaga tong air dan sebagainya.. that's an improvement actually......

bilik sakit baru

ana ada ke bilik sakit yang baru diwujudkan tahun ini ( port tetap untuk bermalam setiap kali ana tidur di SMAKL). kesian melihat adik-adik yang demam, batuk, sakit mata, pening tetapi bersyukur kerana mereka telah mempunyai tempat rehat yang lebih baik berbanding ketika zaman ana dahulu yang terpaksa bersesak-sesak di atas lantaio, dengan barangan komputer, buku-buku dan bermacam-macam lagi....

SMAKL kena H1N1 ke???

demam-demam pun nak study juga


chayok wan.... jaga bilik sakit..tgh pra percubaan math

ingatlah adik-adik.. SMAKL mahupun MATRI mahupun SMIK, semuanya mengharapkan kita sebagai tiang ummah pada masa hadapan.Manfaatkanlah masa-masa keemasan antum di sana. life in SMAKL is a 'fursatuz zahabiyah' for everyone.. make use of it...... kita bukannya mahu seorang pemimpin yang bersikap materialistik dan sebagainya ...cukup sekadar tukang sapu atau tukang kebun..there's nothing wrong with them..but risalah Islam itu terletak di pundak kita sebenarnya... jagalah ia sebaik mungkin...

disaat awal online hari ini..saya sedikit hati ini.. teringat kepada generasi ana terutamanya yang kekal sehingga tahun ke5 hanyalah 29 orang..jika dibilang sejak zaman tingkatan 1 lagi... mungkin hampir 40 orang bilangan kami semua.. sahabat-sahabat..bagaimanakah keadan antum sekarang... iman antum??? ana doakan yang terbaik untuk antum.....

my batch.. how is your iman now?? hehe
sorry..blurry

teringat juga kepada sahabat-sahabat keluarga di UIa yang sudah berminggu-minggu ana tinggalkan.. even my body is here.. my mind still trapped there.. (terpengaruh cerita Kekasihku Seru)... nak sebut pun..your names curved in my diary..don't worry......


i sent this to MUJAHID on his way back to UIA

doakan ana agar ana dapat pergi ke program Perantau yang bakal dijalankan di KHP nanti.. gerun melihat kehebatan program himpunan Minda medic yang telah dijalankan beberapa minggu lalu.. sedih sebab tak dapat pergi kerana ketika itu baru sahaja pulang dan keadaan masih belum stabil lagi.....

oh..sakitnya rindu ini...tak terbayang bagaimana saat berada di university nanti... ya Allah bantulah hambamu ini..amiin

allahumma bariklana fi rajab wa fi syaaban wa ballighna ramadhan..amiin

9 comments:

cikgu sharifah said...

huhu... baru setahun meninggalkan smaskl ye... you'll feel missing something...the time will come, macam mc, almost 29 yrs meninggalkan mrsm, rasa rindu masa muda2 dulu...walau pun pada zaman dulu syu'ur islam tak sesegar smaskl, tapi waktu tulah kita mula belajar, meletakkan diri sebagai seorang hamba Allah....

saza s said...

kepada cikgu sharifah

anywhere i'll be.. i will never forget from where i come, for what i strive for, for whom i will return..

May Allah bless you....

do wish the best for me and the others

Allahumma ballighna Ramadhan

SERVANT said...

Thanks for sharing.. first time ana tgk gambar SMSKL.. belum berkesempatan menziarahi IPS kita ini..

lurv4Allah said...

Salam..ada program perantau dekat khp? ada maklumat lebih? tolong kongsikan ya..syukran.

naeem qomar said...

salam saeed...aduh ni buat ana tak sabar2 nak g kg.laut ni...habis semua tunjuk gambar...nak g dapur..nak makan kat kantin....nak tgk budak2 sakit....bestnya.dah kluar ni baru rasa manisnya ukhuwah...

saza s said...

kepada SERVANT

welcome... insyaAllah... SMAKL sentiasa menerima kedatangan anti dengan tangan terbuka...

jemput ziarah ke sana...
btw adik akak kirim salam

kepada lurv4Allah

insyaAllah .. ada program perantau di Khp pada 15 Ogos (8.30 pg hingga 11 malam)

boleh rujuk Syamila Rosman

kepada naeem qomar

hehe... i miss you guys...
ini sebahagian je.. ana nak uploadkan dlm group

adik-adik juga rindukan kita semua
datanglah menjenguk mereka

Allahumma Ballighna Ramadhan

hood@sunny said...

Teringin juga nk menapak disana- SMAKL.

Wanna share the bond of ukhuwwah with others who are in da same boat.

Wanna know how's the feeling of eating in tray ^^ (sbb dulu2 mkn dlm talam)

Ballighna Ramadhan Ya Rabb~

cikgu sharifah said...

Said... Mc tunggu Said tulis satu novel "life at smaskl" macam VT tu boleh?

saza s said...

salam

kepada kak hoodsunny

jemput datang ke SMAKL anytime you insist dan merasai pengalaman yang kak hood inginkan

ahlan wasahlan

kepada cikgu Syarifah..

insyaAllah cikgu...
keinginan itu sentiasa ada
doakan agar Allah bagi kekuatan kepada saya.....

allahumma ballighna Ramadhan

About Me

My photo
19 year old guy moderately looking person friendly and moderate nice,talkative and like to laugh always.Is very pleased with everyone who wants to talk and to make friends with him.Quite naughty but polite,shy but cheerful.May Allah bless anyone visiting this page.InsyaAllah

jom emel saya !

initial ME 2

initial ME 2
patah tumbuh hilang berganti..thanks Allah to Cik Ha n Family
pingbox-

Bersama - Devotees
Dapatkan CuteComment di SahabatMusleem.blogspot

Visit Pewaris.Net
SahabatMusleemSahabatMusleem

ritma Ilahi

palestin dan Kita

blogger united

jom undi

Pewaris.Net's Top Blogs

komuniti PERUBATAN

kau di dalam bayanganku

aku tersenyum dalam gembiramu
kau menangis di celah kedukaanku
kala ku bermimpi di siang hari
kau hadir bila malam meniti
kita menyanyi di setiap langkah kaki
kita menyanyi pada baris alunan nurani

tapi aku tidak nampak
pada tanganmu yang bergerak
aku tidak lihat
pada senyumanmu yang tersurat
aku tidak merasa
pada jiwamu yang selalu bersama

hingga kini
aku karam dalam lautan emosiku
terpukul dengan gelombang melankoliku
di tengah arus tsunami hati
yang bergelojak tinggi
yang ku nanti kapal menyelamat
hanya aral harapan yang berselirat

ku ingin kau disampingku selalu
ku mahu mimpi kau dan aku bersatu
tapi mana mungkin impian terlaksana
belum pasti harapan menjadi nyata
bisakah gagak dan merpati
terbang sebelah menyebelah
tak mungkin berdiri sama tinggi
duduk pula sama rendah

namun hatimu bukan palsu
dan jiwaku bukan boneka baldu
disaat aku terus mimpikanmu
akan ku terus mencintaimu
akan ku selalu merinduimu
akan ku sentiasa menyayangimu
meskipun sejak dari mula ku tahu
kau hanya di dalam bayanganku

My Blog List

twittering

Followers