exam fever -__- @ ^_^

bismillahirahmanirrahim
assalamualikum w.b.t


sangat jeles dengan ahli bait yang sangat tekun dan non-stop study semuanya serta semangat yang sangat menyala daripada ahli-ahli PERUBATAN MESIR yang lain ... aduh !!!! gambatte ne

pejam celik-pejam celik sudah dekat Mid Year exam rupanya.padanlah semua orang sibuk sekali berpecaran dengan buku masing-masing hinggakan panggil banyak kali pun tak menyahut.Rumah yang sentiasa meriah dan bising ni pun macam tak de orang je 24 jam :D baiklah ya ahli baitku sekalian , saya takkan kacau korang semua baca buku ... saya akan blogging sekejap ini dengan pantas dan efisyien ... macam cara study yang bagus jugak :D

kalau musim exam dah dekat , semua orang berperangai sama sahaja.Serius , tegang ,tension, cepat meletop , suka mejerit tak tentu pasal bila tak faham bila dah baca berkali-kali dan banyak lagi.Part yang paling best ketika musim peperiksaan adalah MAKAN!Terutamanya bila winter ni dah menjelang.Semua orang bersama buku-bukunya di dalam saratoga mahpun di dalam selimut , yang berkelubung di atas katil , hanya ditemani alarm hanset dan lampu study yang malap dan romantik itu ....

fenomena musim peperiksaan pelajar perubatan


kalau peperiksaan dah dekat , semua buku akan kotor dan bersepah-sepah tapi kalau musim kuliah biasa semuanya akan tersusun rapi dalam almari dan semuanya macam baru dibeli sedangkan semuanya didapatkan ketika mula-mula masuk kuliah dulu ... betulkan fenomena ini ?

kalau penulis......Katakan TIDAK!!!!! itu adalah fenomena belajar budak-budak medic yang tiada wawasan! Seharusnya sebagai seorang pelajar PERUBATAN yang memegang title ISLAM satu benda yang kita kena ingat adalah BELAJAR UNTUK BERJAYA BUKAN KERANA PEPERIKSAAN sahaja. "Those who study just for exam are very DIRTY" Prof Mahmoud yang mengajar Kidney kami pernah sekali berpesan agar semuanya tidak betah membuka buku dan mengulang kaji sebanyak  'banyak' kali untuk sesuatu subjek .

so , in case anda dalah seperti dalam fenomena di atas , what to do?

belajar untuk berubah 


 sebenarnya , quote ini ingin sekali dijadikan tajuk entry namun disebabkan kesuntukan masa atau lebih tepatnya ke'lemas'an masa , terpaksa di rangkumkan dan disimplekan kedalam entry ini . kalau belajar semta-mata unutk berjaya dalam peperiksaan , maka bila dah berjaya ... dapat mumtaz untuk ke enam-enam tahun ni ,lepas tu nak buat apa? Kalau nak jadi doktor , bila dah jadi doktor nak buat apa ? oleh itu betulkanlah persepsi kita semua bahawa belajar itu bukan kerana matlamat jangka pendek yang tidak mampu membawa kita ke mana-mana tetapi gabungkan sekali matlamat itu dengan hubungan jangka jauh iaitu untuk berubah.

'barang siapa yang mempelajari anatomy maka akan bertambahlah keimananya' - dicuplik daripada buku seminar PERUBATAN 2010

di atas ini kita dapat lihat bahawa setiap ilmu yang mencurah-curah masuk ke dalam hati kita itu adalah tarbiyah Allah untuk mengubah diri kita menjadi yang lebih baik.Baik ke arah memantapkan diri kita sebagai sorang manusia,seorang pelajar,seorang bakal doktor (dll) dan seorang muslin khususnya , kerana hayat kita ini tiada maknanya ... bila dan bercerai jasad dari nyawa , masuk kuburlah jawabnya ... tapi roh yang subur dengan ilmu-ilmu Allah dalam pengamalannya itulah yang akan berjalan laju menuju syurga Allah kelak.

kalau malas nak buat macam mana


scene 1

ust : dalam banyak-banyak penyakit , penyakit apa paling susah nak rawat
orang ramai (kecuali penulis) : menyebut beberapa istilah perubatan yang entah betul entah tidak
penulis (khususnya) : Malasnya ..... (dalam hati-humban dalam longkang je orang malas ni ustaz)

scene 2

teman : giler ah , kat kedai topup pun bukak buku ... , tolonglah doakan aku , aku tengah malas giler nih
penulis : eleh .... memanglah kat sini malas , kalau kat rumah ??? (dalam hati - enta ni pun malas ke?)

scene 3

peng'sms' : salam , ko mesti tgh study kan? cbe nasihatkan aku , makin dekat exam ni makin malas lak rase .. tlonglah aku !
penulis : kenapalah diciptakan malas itu kepada pelajar khususnya budak medic ? kan bagus dicampakkan malas tu kepada tentera yahudi dan zionis ke .... (dlm hati - dulu kate nak challenge orang , takkan sekarang dah malas kot)

intepretasikanlah isi kandungan scene-scene di atas ini sendiri ya ... beauty kan in the eye of the beholder

exam dan penulis


 not much to say .... insyaAllah mumtaz lagi tahun ni.dengan lebih cemerlang lagi daripada tahun hadapan . kata abi "tahun ni makin banyak kemudahan (laptop, kamera,hanset dll) maka harus lebih excellent lagi.Tak nak cakap banyak , tapi buat kerja dengan optimum , selesa dan bermanfaat! chaiyyok.

mohon doanya :D n ^_^

anatomy - 16 Jan 2011
histology - 18 Jan 2011
biochemistry - 20 Jan 2011
physiology - 23 jan 2011

cuti - esoknya , sampai bila-bila !!!!


wallahua'lam

2 comments:

hood@sunny said...

Ya kemalasan itu membunuh himmah, memadamkan bara dan memalapkan nyala.

Bangkitlah pemuda!

saza s said...

kepada hhod@sunny

yup ~ say no to al-kasl
da sampai mesia ke?

About Me

My photo
19 year old guy moderately looking person friendly and moderate nice,talkative and like to laugh always.Is very pleased with everyone who wants to talk and to make friends with him.Quite naughty but polite,shy but cheerful.May Allah bless anyone visiting this page.InsyaAllah

jom emel saya !

initial ME 2

initial ME 2
patah tumbuh hilang berganti..thanks Allah to Cik Ha n Family
pingbox-

Bersama - Devotees
Dapatkan CuteComment di SahabatMusleem.blogspot

Visit Pewaris.Net
SahabatMusleemSahabatMusleem

ritma Ilahi

palestin dan Kita

blogger united

jom undi

Pewaris.Net's Top Blogs

komuniti PERUBATAN

kau di dalam bayanganku

aku tersenyum dalam gembiramu
kau menangis di celah kedukaanku
kala ku bermimpi di siang hari
kau hadir bila malam meniti
kita menyanyi di setiap langkah kaki
kita menyanyi pada baris alunan nurani

tapi aku tidak nampak
pada tanganmu yang bergerak
aku tidak lihat
pada senyumanmu yang tersurat
aku tidak merasa
pada jiwamu yang selalu bersama

hingga kini
aku karam dalam lautan emosiku
terpukul dengan gelombang melankoliku
di tengah arus tsunami hati
yang bergelojak tinggi
yang ku nanti kapal menyelamat
hanya aral harapan yang berselirat

ku ingin kau disampingku selalu
ku mahu mimpi kau dan aku bersatu
tapi mana mungkin impian terlaksana
belum pasti harapan menjadi nyata
bisakah gagak dan merpati
terbang sebelah menyebelah
tak mungkin berdiri sama tinggi
duduk pula sama rendah

namun hatimu bukan palsu
dan jiwaku bukan boneka baldu
disaat aku terus mimpikanmu
akan ku terus mencintaimu
akan ku selalu merinduimu
akan ku sentiasa menyayangimu
meskipun sejak dari mula ku tahu
kau hanya di dalam bayanganku

My Blog List

twittering

Followers