berita-berita itu

bismillahirrahmnirrahim
assalamualaikum w.b.t.


kepala terasa sedikit berat kerana telah berhempas pulas menyiapkan pembacaan amali histo dan terus menghidupkan laptop kesayangan ini untuk menulis dan mengupdate blog yang semakin ditelan habuk dan sawang. Entry terbaru sebelum ini mendapat komen yang sangat meluas cumanya hanya di FB dan tidak di blog ini. Tak mengapalah, meskipun penulis tidak mengharapkan sebarang respon daripada yang lain, semoga persahabatan dan persaudaraan kami Allah pelihara sampai bila-bila.

mendengar nasyid di blog sendiri membuatkan penulis ingin menangis. Sudah lama tidak menjengah kedunia sahabat dan sekarang terlalu sibuk dengan buku-buku dan ulangkaji serta game 'Plant VS Zombi' yang terlalu ketagihan semenjak dua ini.


saya menjadi sebu melihat entry rakan blogger yang lain yang terlalu meruntun perasaan penulis. Haha, seperti seorang kanak-kanak pula pabila berkata demikian. Jauh di perantauan maknanya akan berjauhan dengan bermacam perkara termasuklah ahli keluarga yang tersayang. Tapi tidak juga , sekarang Ummi, Abi, Opah, Tokki, Tokwan dan Kakak sednag berada di Mekah menunaikan Umrah.

penulis sebenarnya ini menyertai mereka namun memikirkan peperiksaan final yang semakin mendekat ini, terpaksalah membatalkan rancangan tersebut dan stick pada plan asal untuk membolon 14 hari sebelum peperiksaan dengan menelan segala maklumat dalam buku itu.

minggu lalu, penulis banyak menghabiskan masa luar study dengan menjelajah ke segenap blog ex SMAKL. ternyata penulis sangat terkejut kerana semakin ramai yang sudah mula berblog dan masing-masing sangat enthusiastic dan bersemangat dalam memeriahkannya. Alhamdulillah, kalau dulu , ex SMAKL yang berblog boleh dibilang dnegan jari tapi kini sudah berderet-deret yang ada.

ok - welcome to the club especially to those yang baru ada tidak kurang dari 20 post

itu satu berita yang sangat menggembirakan penulis

berita kedua yang tidak kurang mencetuskan keriangan hingga menyebabkan senyuman dan ketawa yang tidak berhenti . Sila ikuti perbualan di bawah.

hari : jumaat - 2 Jun
tempat : bilik di Kaherah dan Madinah

kakak: (setelah sangat lama berbual-bual) .... oklah saeed abi dah suruh letak
penulis: eee, abi ni tak acilah
penulis: orang baru aje nak gosip-gosip
kakak: haha, tak boleh lah ya, ini henset abi
kakak: what abi says goes
penulis: (dengan sedikit cebikan diikuti dengan ketawa kecil) ... oklah
penulis: kakak, nanti suruh abi call lagi ya lain kali
kakak: insyaAllah , doakan kami suma ya
penulis: insyaAllah, kim salam suma ya kakak
kakak: insyaAllah, kat sini pun suma kim salam juga
kakak: (tidak lama selepas itu) ... saeed, awak tahu tak?
penulis: tahu apa?
kakak: TB masuk UIA
penulis: ha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
penulis: betulkah? (dengan senyuman dan ketawa)
kakak: betul, eh, awak tak tahu ke?
penulis: nilah baru tahu tau
penulis: of all choices yang dia ada, akhirnya masuk uia gak dia
penulis: haha
penulis: kita nikan , memang brother n sister of uia lah kakak
kakak: haha

perbualan terpaksa dihentikan di situ. Alhamdulillah, akhirnya adik TBku sayang berjaya juga menemukan menara gading yang sesuai mengikut ketetapan Allah. Terlalu banyak sebenarnya IPT yang tersenarai dalam kronologi hidup lepas SPM nya dan sebenarnya UIA termasuk dalam senarai belakang-belakang tapi alhamdulillah, meskipun dengan keputusan yang sangat baik melebihi keputusan penulis dan direject dalam kebanyakan permohonannya, dia tetap gembira dengan keputusan itu.

rindu gerbang ilmu ini

kenapa tidak KTD? haha , soalan itu sila rujuk kepada 3 orang dibawah ini
1- TBku sayang
2-Abiku sayang
3-Ummiku sayang

alhamdulillah , sekurang-kurangnya selepas ini, bolehlah nak berjalan bila-bila masa ke CFS IIUM yang dirindui itu dan bolehlah juga nak tumpang bermalam ke sehari dua - nge3

berita ketiga, berita ini memang tidak terduga. Nampaknya keluarga kami bakal menerima orang baru . Siapa? sila tunggu. penulis tidak berani mengeluarkan apa-apa statement memandangkan penulis sendiri tidak mendengar pengakuan tulus ikhlas harmoni sendiri daripada empunya badan, dan biarlah Allah sahaja yang menentukannya. Oh, teringinnya nak ada budak kecil dalam rumah besar dua tingkat itu ... nge3

penulis masih teringatkan kata-kata abangku sayang ' doakan saeed, ingat ini urusan Allah, kita hanya mampu berusaha. Jangan sesekali lupa itu. Biarpun sesiapa yang Allah pilih, itulah yang terbaik. Kita sebagai hamba , berdoa sangat perlu.' , dan itu telah menyebabkan penulis malu kerana merasakan usaha dan doa kepada Allah sangat kurang. Masih teringatkan penyampaian kuliah Ijtimaam, 'seorang hamba itu akan berasa dengan dengan Allah melalui doa dan solat. Andai dia kurang salah satu antaranya, maka dia sudah jauh'.

oppss... sudah cukup. Perlu kembali kedunia nyata dan meneruskan kehidupan sebagai pelajar tahun 2 Kuliah perubatan yang masih berbaki beberapa ketika sahaja lagi. Insyaallah satu lagi entry pre-exam akan menyusul. Cumanya tidak tahu bila, insyaallah dalam masa terdekat ini.

mohon doa semuanya ya


wallahua'lam

NB
-tetiba rasa gemuk kerana seluar bersaiz 28 sudah tidak perlu bertali pinggang :D
-final oh final - kalau tukar nama final exam itu kepada easy exam atau simple exam adakah perasaan dan persepsi orang akan bertukar?

0 comments:

About Me

My photo
19 year old guy moderately looking person friendly and moderate nice,talkative and like to laugh always.Is very pleased with everyone who wants to talk and to make friends with him.Quite naughty but polite,shy but cheerful.May Allah bless anyone visiting this page.InsyaAllah

jom emel saya !

initial ME 2

initial ME 2
patah tumbuh hilang berganti..thanks Allah to Cik Ha n Family
pingbox-

Bersama - Devotees
Dapatkan CuteComment di SahabatMusleem.blogspot

Visit Pewaris.Net
SahabatMusleemSahabatMusleem

ritma Ilahi

palestin dan Kita

blogger united

jom undi

Pewaris.Net's Top Blogs

komuniti PERUBATAN

kau di dalam bayanganku

aku tersenyum dalam gembiramu
kau menangis di celah kedukaanku
kala ku bermimpi di siang hari
kau hadir bila malam meniti
kita menyanyi di setiap langkah kaki
kita menyanyi pada baris alunan nurani

tapi aku tidak nampak
pada tanganmu yang bergerak
aku tidak lihat
pada senyumanmu yang tersurat
aku tidak merasa
pada jiwamu yang selalu bersama

hingga kini
aku karam dalam lautan emosiku
terpukul dengan gelombang melankoliku
di tengah arus tsunami hati
yang bergelojak tinggi
yang ku nanti kapal menyelamat
hanya aral harapan yang berselirat

ku ingin kau disampingku selalu
ku mahu mimpi kau dan aku bersatu
tapi mana mungkin impian terlaksana
belum pasti harapan menjadi nyata
bisakah gagak dan merpati
terbang sebelah menyebelah
tak mungkin berdiri sama tinggi
duduk pula sama rendah

namun hatimu bukan palsu
dan jiwaku bukan boneka baldu
disaat aku terus mimpikanmu
akan ku terus mencintaimu
akan ku selalu merinduimu
akan ku sentiasa menyayangimu
meskipun sejak dari mula ku tahu
kau hanya di dalam bayanganku

My Blog List

twittering

Followers