gambatte finale 1 - physiology

bismillahirrahmanirrahim
assalamualaikum w.b.t.
salam jumaat dan salam kahfi

check point pertama final examination tahun ini sudah berakhir. Alhamdulillah, dengan berkat rahmat dan pertolongan yang hanya datang daripada Allah, penulis berpuas hati dengan perjuangan round pertama ini.


oh, physiology sememangnya menjadi killer subject bagi sesiapa sahaja yang menjadi mahasiswa perubatan tahun 1 dan 2. Namun jika kita benar-benar komited dan bersandar kepada pertolongan daripada Allah, maka insyaAllah semuanya akan menjadi mudah.

sebenarnya, peperiksaan physiology tahun 1 terasa kurang debarnya sedikit jika dibandingkan dengan tahun lalu. Masih teringat dengan kata-kata penulis pada seorang kawan. "tahun ni macam kurang debar lah sikit, mungkin sebab dah ready dari awal kot'  tapi tak boleh lah nak terlalu bangga diri atau menyebut-nyebut kelebihan, takut nanti Allah balas balik. Mesir ini tanahnya agak 'haram' juga sebenarnya. amin amin jelah ya


hari pertama peperiksaan, merangkap hari written physiology, penulis lihat ramai yang telah terjerumus ke dalam perangkap peperiksaan. Perangkap peperiksaan? tidak konsisten datang ke kelas, ulang kaji hanya berdasarkan soalan spot, terlalu berbangga dengan kelebihan maklumat yang hanya melekat ketika musim peperiksaan sahaja dan lebih banyak menumpukan masa kepada buku di saat-saat akhir hingga terabai hubungan dengan Allah serta tugas-tugas lain.

akibatnya, bila soalan yang ditanyakan memang 360 darjah lain daripada soalan spot, mulalah mulut kecil itu mengeluarkan macam-macam perkataan yang tidak lain hanya menambah dosa dan mengundang kemurkaan Allah. Selaku biro akademik kelas yang sangat kejam dan tidak berperikemanusiaan, fenomena ini acap kali diulang dan sentiasa diingatkan, tapi bila masing-masing dah besar, fikir kepala sendiri sahaja yang betul. Tapi kalau nak periksa, pandai pulak minta orang lain ajar dan terangkan pelbagai benda.

tak mengapalah, yang lebih penting adalah keikhlasan kita dalam belajar, beramal, menjawab peperiksaan dan bertawakal kepada Allah. Itulah harga yang paling mahal yang perlu ditebus daripada ketinggian ego yang menjulang dalam diri kita. Sebagai seorang mahasiswa ataupun golongan terpelajar, kita seharusnya tahu bahawa konsep belajar itu sangat spesipik dan perlu pada penelitian khusus dan deskriptif.

penulis pun sebenarnya tidak mahu berleter panjang pasal falsafah ilmu itu. Haha, sebab rasa macam diri pun masih kurang pengamalannya. anyway, untuk written, boleh katakan hanya 20% sahaja yang dispot masuk dan yang lainnya bersndarkan pada pertolongan Allah dan sedikit ingatan ytang Allah berikan hasil usaha datang ke kelas serta ulangkaji yang bermula dari awal.

untuk oral dan practical, inilah masanya tembelang akan pecah. sila rujuk perbualan di bawah

situasi satu

prof A : what is micturition reflex?
pelajar : the excretion of urine
prof A : no!
pelajar : (mencipta pelbagai ayat yang sesuai berkaitan dengan soalan)
prof A : i gave you this topic in the class , do you come to my class?
pelajar : (mengangguk)
prof A : so, why can't you answer that question ?

situasi 2

prof B : what is this ?
pelajar : tuning fork
prof B : what is it's use?
pelajar : hearing test
prof B : show it to me how it's work
pelajar : ( dari mula sampailah akhir, step yang dilakukannya salah hinggalah prof minta dia berhenti)
prof B : look's like you never attend my class!

situasi 3

prof C : give me your ID
pelajar : (menyerahkan sambil memerhatikan prof menulis namanya)
prof C : do you come to my class in the lecture room ?
pelajar : (dengan teragak-agak) yes
prof C : so, what is my name ?
pelajar : (terperangkap di situ)

biarlah anda sendiri yang menginterpretasi situasi-situasi di atas. Itu adalah kenyataan dan bukan rekaan dan banyak lagi sebenarnya situasi yang benar-benar mengejutkan kami semua. Yang lebih penting kita sentiasa bersedia dan bukan sahaja belajar untuk memenuhi kehendak peperiksaan dan menjadi pelajar 'tak tahu apa-apa' bila dan habis periksa. Lebih dahsyat lagi ada yang tanya pada head department macam ini.

pelajar : prof ! prof !
head depatment : what do you want ( dalam keadaan tergesa-gesa)
pelajar : (bertanya beberapa soalan berkaitan masalah dalam peperiksaan)
head deparment : ( menjawab itu dan ini)
pelajar : prof, when is the durr thani (repeat paper)?
head department : (terus tersenyum sumbing) why, you want to ready to take it ?

apapun penulis tidak menaruh harapan yang teralu tinggi memandnagkan banyak juga yang penulis tersilap jawa untuk written, oral mahupun practical. Berserah sahajalah kepada Allah atas segala sesuatu. Moga Allah permudahkan segala urusan kita. Jangan lupa. penulis masih ada banyak paper lagi. Mohon doanya ya. gambatte. Wallahu'alam

1 comments:

syimi said...

dah hbs exam ke? join x jaulah nanti?

About Me

My photo
19 year old guy moderately looking person friendly and moderate nice,talkative and like to laugh always.Is very pleased with everyone who wants to talk and to make friends with him.Quite naughty but polite,shy but cheerful.May Allah bless anyone visiting this page.InsyaAllah

jom emel saya !

initial ME 2

initial ME 2
patah tumbuh hilang berganti..thanks Allah to Cik Ha n Family
pingbox-

Bersama - Devotees
Dapatkan CuteComment di SahabatMusleem.blogspot

Visit Pewaris.Net
SahabatMusleemSahabatMusleem

ritma Ilahi

palestin dan Kita

blogger united

jom undi

Pewaris.Net's Top Blogs

komuniti PERUBATAN

kau di dalam bayanganku

aku tersenyum dalam gembiramu
kau menangis di celah kedukaanku
kala ku bermimpi di siang hari
kau hadir bila malam meniti
kita menyanyi di setiap langkah kaki
kita menyanyi pada baris alunan nurani

tapi aku tidak nampak
pada tanganmu yang bergerak
aku tidak lihat
pada senyumanmu yang tersurat
aku tidak merasa
pada jiwamu yang selalu bersama

hingga kini
aku karam dalam lautan emosiku
terpukul dengan gelombang melankoliku
di tengah arus tsunami hati
yang bergelojak tinggi
yang ku nanti kapal menyelamat
hanya aral harapan yang berselirat

ku ingin kau disampingku selalu
ku mahu mimpi kau dan aku bersatu
tapi mana mungkin impian terlaksana
belum pasti harapan menjadi nyata
bisakah gagak dan merpati
terbang sebelah menyebelah
tak mungkin berdiri sama tinggi
duduk pula sama rendah

namun hatimu bukan palsu
dan jiwaku bukan boneka baldu
disaat aku terus mimpikanmu
akan ku terus mencintaimu
akan ku selalu merinduimu
akan ku sentiasa menyayangimu
meskipun sejak dari mula ku tahu
kau hanya di dalam bayanganku

My Blog List

twittering

Followers